Vattenläcka?

Droppar eller sprutar det.... ??


Om du misstänker vattenläcka – börja alltid med att stänga av vattnet. Antingen på lokala avstängningar (så kallade ballofixer) om sådana finns, annars på huvudavstängningen vid vattenmätaren. Då läcker övertrycket bara ut och du kan vara lugn.

Ring direkt till din lokala rörmokare och om nödvändigt även till ditt försäkringsbolag.


TIPS:

Montera ballofixer/avstängningsventiler till alla vattenenheter i lägenheten/huset. Då blir det lättare den dagen läckan uppstår och man skall ut och jaga reservdelar. Det är bättre att stänga av lokalt, för då blir du inte av med vattnet i resten av lägenheten/huset


Den vanligaste vattenläckan vi upplever orsakas av gamla varmvattenberedare som är 15-25 år gamla. Där har antingen chassit eller kopplingarna undertill rostat sönder. Ofta finns det en golvbrunn under varmvattenberedaren. Borsta ner vattnet i den. Det näst vanligaste gäller vattenläckor i gamla elpannor som rostat.

Byte av varmvattenberedare eller elpanna kan vanligtvis ske inom en vecka.

En annan anledning till vattenläcka kan vara att avloppet på något sätt har rostat sönder. Läckaget sker endast när du använder avloppet, så kontakta din rörmokare snarast och använd EJ avloppet!

Även vattenledningarna kan rosta sönder vilket leder till läckage. Stäng av huvudkranen och kontakta rörmokare för att byta ut rostiga järnrör till kopparrör.


TIPS:

Titta på vattenmätaren på kvällen innan du går och lägger dig och jämför på morgonen för att se om mätarna (visarna) har rört sig. Om de gjort det kan det finnas ett läckage.

Vattenledningar kan också frysa och leda till läckage, se sektionen om frysningar

Se till att ha en plastback under vattenförbrukande maskiner. Framför allt i rum som inte har vattentäta golv. De finns att köpa på ditt byggvaruhus eller där du köper dina vitvaror. Du kan också skaffa ett elektroniskt läckagelarm som känner av tryckfall. Fråga din rörmokare.

Vad säger försäkringsbolaget?
Det är viktigt att du använder dig av en certifierad VVS-installatör för "Säker Vatten" (se symbolen nedan) vid nyinstallationer och byte av exempelvis disk-/tvättmaskin, varmvattenberedare och värmepump. Vid en eventuell skada kommer försäkringsbolagen att kontrollera att jobbet är rätt utfört. Ett felaktigt utfört VVS-arbete kan i värsta fall innebära utebliven ersättning från försäkringsbolaget.

Om du stänger av inkommande vatten när du reser bort så kan vissa försäkringsbolag reducera självrisken (kolla upp ditt försäkringsbolags villkor).

Fråga alltid din VVS-installatör om han/hon är certifierad.