Varför är det kallt?

Brrr.... fryser du?


Ibland när vädret svänger om snabbt kanske inte uppvärmnings-anläggningen hinner med.
Ha lite tålamod då detta råder.


Om du bor i lägenhet

Kolla alla radiatorer (= värmeelement). Är det lika kallt på alla? Om inte, är det troligen luft i systemet. Lufta radiatorn och kontakta någon i styrelsen som får fylla på systemet igen (sker i pannrummet).
Om alla radiatorer är lika kalla kontaktar du styrelsen, eller om föreningen har ett serviceavtal med en rörmokare, kontaktar du rörmokaren direkt.

För dig som bor i villa

1. Kolla först cirkulationspumpen. Går den?
2. Kolla säkringar till värmeanläggningen.
3. Kolla om värmeanläggningen avger några larm. Läs i manualen vad dessa larm innebär.


Luftning:

Luftning görs genom att med hjälp av en nyckel försiktigt vrida på nippeln på motsatta sidan om ventilen. (OBS! Skruva ALDRIG ut nippeln helt, för då kan du genom vattentrycket få problem med att skruva in den igen! Dessutom kan du få vattenskador.)

Luft släpps nu ut.

När vatten kommer stänger man nippeln. Om det slutar att pysa luft och inget vatten kommer, stänger du nippeln och kontaktar din rörmokare.

Om det finns luft i värmesystemet, skall det luftas.

Gör följande:
1. Stäng av cirkulationspumpen.
2. Lufta samtliga element/radiatorer.
3. Fyll på systemet via på fyllningsventilen genom att vrida på ratten. Kolla tryckmätaren (sitter vid expansionskärlet) och stäng ventilen när du uppnått korrekt tryck. För en normal enplansvilla bör trycket vara cirka 1 bar.
4. Sätt på cirkulationspumpen igen. cirkulationspump Cirkulationspumpen sitter i pannrummet, i närheten av värmesystemet/elpannan/värmepumpen. Lyssna om cirkulationspumpen går, "snurrar".

Om pumpen är skållhet är den troligen trasig.

Upprepa samma procedur om felet återkommer. Det kan ta några veckor att bli av med all luft. Lämna aldrig nippeln öppen om du luftar radiatorn när det är kallt ute.

Om värmeanläggningen har havererat och ett byte är aktuellt tar det vanligtvis från några dagar upp till en vecka att få den utbytt. En bra rörmokare brukar då låna ut värmefläktar eller små radiatorer att ha i sovrummen. Du kan förstås också köpa dessa på byggmarknader.