Varför är det dåligt tryck

Ingen sprutt i kranen...?

Kontrollera samtliga kranar i huset, är det lika dåligt tryck i alla?

Den vanligaste felorsaken är att det är för klena rör framdragna till kranen/duschen. Tumregeln är att dra dimension 15 mm till bad och dusch (speciellt då takdusch finns) och dimension 12 mm till gäst-WC och handfat. Diskmaskiner och tvättmaskiner klarar sig med dimension 12 mm. Det finns även duschslangar/munstycken på marknaden med inbyggda strypfunktioner. Där blir det ett medvetet dåligt tryck för att spara vatten och energi.

Kalk kan med åren leda till dåligt tryck i framför allt duschmunstycken. Kalken kan du få bort från duschmunstycket genom att rengöra med vanlig citronsyra. (Du kan få tag på citronsyra i din matvaruaffär - finns vid kryddorna.)

Om det har förekommit rörarbete/markarbete i gatan utanför din bostad, kan smuts fastna i dina kranar. Speciellt de kranar som har strålsamlare. Ta loss strålsamlaren. I den sitter ett filter. Rengör det noga och återmontera. Detta gäller även andra smutsfilter i huset som kanske sitter på vattenledningarna. Rengör genom att skölja ordentligt under vatten.

Om rören i huset är väldigt gamla så rostar dem. Denna rost lossnar i flagor och fastnar i ovan beskrivna filter.

Kontrollera om ventilerna vid vattenmätaren är öppna. På varje sida av vattenmätaren bör det sitta avstängningsventiler. Dessa används vid större rörjobb i fastigheten, samt om mätaren skall bytas. Kolla så att ventilen är öppen - spaken skall stå i samma riktning som vattnet flödar. Om det är en ratt så skall den vara utskruvad.


Kolla så att ventilen är öppen vid vattenmätaren. Det sitter vanligtvis en ventil på varje sida om vattenmätaren.
Kolla båda ventilerna.